Başarılı arıcılık yapabilmek için yörenin seçimi ne kadar önemli ise başarılı ana arı üretimi içinde yöre Seçimi o kadar önemlidir.

Çevrenin ağaçlık, ormanlık ve engebeli olması gerekir. Bilhassa ana arı çiftleştirme bölgesi yönünden ve ana arıların çiftleştirme kutularını kolayca bulabilmeleri için engebeli alan çok faydalıdır. Arılık ve çevresi hakim rüzgarlara açık olmamalıdır. Arılık mümkün olduğunca güney marazda, güneşi erken alan yerlerde olmalıdır.
Hangi Saf Irk veya Melez Ana Arı Kullanılmalı?
.................................................................................
    Arıcılık yapılan bölgenin iklimi ırkın seçiminde çok önemlidir. Kafkas ve Karniyol ırkları soğuk ve karlı geçen kış aylarına dayanıklı olmasına karşın, İtalyan ırkı kışı daha ılık geçen Akdeniz iklimine uygundur. Lokal ırklar ve bunların ekotipleri ise biyolojilerini bölgelerinin iklim ve flora yapısına endekslemiş olduklarından bu bölgelerin dışında çoğu kez başarılı olamamaktadırlar.

Kafkas Arısı:
.......................................................................................................
    Dış Görünüşü: (Morfolojik Özellikleri);   Diğer arılardan daha iridirler. Gözden çıkan işçi arıların ağırlıkları 70-80 mg.dır. Kitin esmer renktedir. Geçit formlarının ilk abdomen halkasında iki adet kahverengi leke bulunur. Dağlık yöre Kafkaslarının tüm abdomen halkaları siyahtır. Kıllarda gri renk baskındır. Erkeklerin thoraksları siyahtır. Arı ırkları içinde en uzun dilli olanıdır. Uzun dilleri sayesinde derin tüplü çiçeklerden de nektar toplayabilirler. Dil uzunlukları 6.6 - 7.25 mm. dir. Ortalama 7.09 mm. Cubital indeks 2.16 ile normaldir.

Ana arı, bal arısı kolonisinin en önemli canlı unsurudur. Ana arı, hayatının 6 ila 12nci günlerinde erkek arılarlarla çiftleşir. Çiftleşmede aldığı 4-7 milyon spermi depo eder ve bunları hayatı boyu kullanarak döllü yumurtalar yapar. Koloninin işçi arıları bu yumurtalardan oluşur. Ana arı ilkbahar ve yaz aylarında günde 1100- 1500 işçi arı yumurtası yaparak koloninin hayatını sürdürebilmesini sağlar. Ana arı kendi haline bırakılırsa 3-4 yıl yaşar, ancak yumurtlama gücü en fazla birinci yıldadır. Daha sonraki yıllar yumurtlama gücü düşer. Yaşlanan ana arılar gençleri ile değiştirilmez ise yumurtlama yeterli olmadığı için kolonilerin verimleri azalır veya hiç verim alınamaz.
Modern ve ekonomik arıcılık, bölge iklimine uygun yüksek verimli ana arıları her yıl veya en geç iki yılda bir değiştirerek yapılır.

Ana arılar genelde nakil kafesleri ile birlikte gelmektedirler. Kapalı bir odada pencere önünde ana arıların beraberindeki işçi arılar kafes deliği açılarak, tek tek dikkatlice cama uçurulur. Bu uçurma sırasında ana arı da uçarsa camdan alınıp tekrar kafese konulur ve kafesin deliği kapatılır. Cama uçan refakatçi arılar camdan toplanarak öldürülür ve gömülürler. Ana arı verilecek koloni mutlaka şurup veya kekle beslenir ve kondisyonu ana arı kabul edebilecek düzeye getirilir. Önceki ana arı koloniden alınarak öldürülür. Kafesin kek bulunan bölümünün tel veya kapağı açılır. Yeni ana arının kafesi telli yüzey üstten görünecek şekilde arıların yoğun olduğu çerçeve üst çıtaları arasına sıkıştırılır. Koloni arılarının keke ulaşacağı deliğin önü ve kafesin telli yüzeyi arıların gezinebileceği şekilde boş olmalıdır. Bu boşluklardan koloninin işçi arıları hem keki yerler hem de ana arıyı beslerler. Koloninin işçi arıları 2-3 gün içinde keki yerler ve ana arının kafesten çıkacağı yolu açarak ana arının çıkışını sağlarlar. Bu süre içerisinde ana arı ile koloni birbirlerine alışmış olur.




Ana arıyı değiştirmek veya suni oğul yapmak için yeni ana arılar hazır değilse, koloninin değiştirilecek ana arısı koloniden alınır ve en az 4-5 gün beklenir. Ana arısız kalmış koloni, kendisine önceki ananın son yumurtalarından ana arı gözleri yapar 4-5 gün sonra bu gözler tam olarak temizlenerek yeni ana arı verilir.

Hangi Kolonilere Genç Ana Arı Verilir?
.................................................................................
¨   Irkı değiştirilmek istenilen kolonilere: Irkı beğenilmeyen kolonilerin ana arıları sezon sonunda değiştirilir.

¨   Ana arısını kaybetmiş kolonilere: Ana arısını kaybettiği birkaç gün içinde anlaşılan kolonilere ana arı verilir. Bu süre uzar, koloni erkek arılar yaparsa ana arı vermenin bir yararı olmaz.

¨  Ana arısı yaşlanan kolonilere: Ana arılar her yıl veya en geç iki yılda bir değiştirilir.
Koloni sayısını artırmak için suni olarak bölünen oğullara: Oğul üretimi için mutlaka döllenmiş ana arı kullanmak gerekir.

DENEME BAŞLIK
 
 
 
ADRES:
.................................
Niksar Cad. Liseler Mah.
Veterinerlik Yanı no:97
Ünye / ORDU

TELEFON NO:
................................
(0452) 323 47 14

(0537) 423 24 79

Yukarıda 3 günlük hava durumu bulunmaktadır. Bu hava durumu Ordu ili ve sahil kenarı ilçelerindeki  genel hava durumunu kapsar.
ANA MENÜ
Neslihan KURT
HAVA DURUMU
ULAŞMAK İSTERSENİZ
ANA ARI ÜRETİMİ
ANA ARI ÜRETİM BÖLGESİNİN SEÇİMİ
ÜRETİLECEK IRKIN SEÇİMİ VE ANA DAMIZLIKLARIN TEMİNİ
ANA ARI  KULLANMANIN YARARLARI NELERDİR ?
KOLONİLERE  ANA ARI VERME İŞLEMİ
Free Web Hosting